Pentru a înțelege de ce este important un tratament endodontic, este necesar să aflăm ce reprezintă, de fapt, acesta. Tratamentul endodontic este o manoperă care implică salvarea dinților, devenind astfel o componentă esențială a stomatologiei moderne. Tratamentul de canal este o procedură specializată și crucială în stomatologie, care vizează păstrarea dintelui afectat de infecții sau leziuni la nivelul pulpei dentare. Această procedură, cunoscută și sub denumirea de “tratament de canal”, implică îndepărtarea pulpei dentare deteriorate sau infectate, curățarea canalului radicular și umplerea acestuia. Deși poate părea intimidant, tratamentul endodontic este esențial pentru menținerea sănătății bucale și implicit a zâmbetului tău.
Procedura tratamentului endodontic poate varia în funcție de cazul și complexitatea fiecărui dinte și a afecțiunii sale. Cu toate acestea, în general, tratamentul de canal urmează următoarele etape:
Tratamentul endodontic la microscop, cunoscut și sub numele de endodonție microscopică sau microscopie endodontică, reprezintă o abordare avansată în efectuarea tratamentelor endodontice. Acesta implică utilizarea unui microscop operator specializat pentru a obține o vizualizare și o iluminare mai detaliate a zonei de lucru în timpul procedurii. Iată câteva aspecte cheie ale tratamentului endodontic la microscop:
Tratamentul endodontic la microscop aduce multiple beneficii, inclusiv o mai mare acuratețe în diagnostic și tratare, un control mai bun al infecțiilor, o reducere a ratei de eșec și o îmbunătățire a prognosticului pe termen lung. Cu toate acestea, este important de menționat că nu toate cazurile necesită utilizarea microscopului endodontic, iar experiența și calificările medicului dentist sunt esențiale pentru obținerea unui tratament de succes.
Apariția cariilor dentare este cauzată în principal de neglijarea igienei orale. În cavitatea bucală se regăsesc numeroase bacterii, dintre care o mare parte sunt bacterii care ne protejează sănătatea orală. Cu toate acestea, există însă și bacterii care, în lipsa unei igiene corespunzătoare, se formează sub formă de placă bacteriană care transformă resturile alimentare de pe dinți în acizi, provocând eroziunea si demineralizarea smalțului.
Cariile dentare pot apărea pe orice suprafață a unui dinte prezent în cavitatea bucală, ca urmare a demineralizării acide, care se formează de obicei în zone de retenție alimentară. Majoritatea cariilor apar pe suprafețe dificil de igienizat corespunzător, cât și în zone care se fluorizează cu dificultate natural.
Cel mai important aspect în prevenirea cariilor dentare și păstrarea sănătății dinților presupune menținerea unei bune igiene orale, prin curățarea dinților de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), utilizarea unei paste de dinți cu fluor (pentru a se spori rezistența smalțului dinților), folosirea aței dentare și a apei de gură (pentru igienizarea suprafețelor dentare mai puțin accesibile).
De asemenea, vizitele regulate la medicul stomatolog, la cel putin fiecare 6 luni, permit identificare timpurie a cariilor dentare și tratarea acestora înainte de a ajunge să afecteze rădăcina dintelui.
Pentru realizarea unei examinari corecte și complete, medicii clinicii AlexaDent va recomanda sa aveti o radiografie dentară, care permite vizualizarea si identificarea timpurie a problemelor dentare, aspecte care nu sunt vizibile la o simpla examinare a cavitatii bucale.
Recomandarea medicilor stomatologi este de a urma un plan de prevenție dentară, ce include profilaxia dentară de două ori pe an și controlul periodic în cabinetul stomatologic o dată la 6 luni.
În cadrul consultului dentar la clinica AlexaDent, medicii noștri vor investiga statusul dvs. dentar și vă vor îndruma cum să procedați pentru a vă îngriji corect cavitatea bucală.
Aceste măsuri permit înlăturarea completă a plăcii bacteriene și a tartrului.
Cariile dentare se tratează prin îndepărtarea definitivă a zonelor afectate ale dintelui și umplerea defectului cu diverse materiale ex. compozite pentru refacerea coroanei dentare. Astfel, tratamentul cariilor se va realiza în funcție de:
În cazurile avansate de carii dentare, în care pulpa dentară este afectată, se poate recomanda ca pe acel dinte să se realizeze o procedură de tratament de canal.
In cadrul clinicii AlexaDent utilizam microscopul dentar ce ii va permite medicului endodont să vadă cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, să aprecieze corect extinderea cariei și profunzimea acesteia, astfel incat reabilitarea dentara sa se faca cu cea mai mare precizie si blandete.
1. Aplicarea gelul anestezic și realizarea anesteziei dentare;
2. Aplicarea sistemului de digă (diga dentară este o folie pătrată din latex sau nitril, subțire, pe care medicii clinicii o folosesc pentru a izola locul intervenției (unul sau mai mulți dinți) de cavitatea bucală. Se folosește în endodonție (în tratamentul de canal al dinților), protetică (fixarea fațetelor, coroanelor) și odontoterapie (tratamentul cariilor). Avantajele folosirii sistemului de digă sunt multiple printer care:
Compozitele moderne folosite în reabilitarea orală sunt biocompatibile cu organismul, sunt alese astfel încât să redea funcționalitatea și culoare dintelui natural. Compozitele folosite în clinica AlexaDent sunt aplicate respectand protocoale sigure de izolare a dintelui preparat ceea ce determina aderență la structura dentara, rezistență mecanică ridicată, stabilitate bună a culorii.
În plus, varietatea paletei de materiale, atât ca și culoare, cât și ca transparență, permite medicului să realizeze pierderea de substanta a dintelui foarte aproape de aspectul său natural.
Medicii clinicii AlexaDent vă vor informa cu privire la alegerea celei mai bune metode de tratament din optiunile de tratament existente, ne asigurăm că vă oferim toate informațiile referitoare la planul de tratament personalizat pentru dvs., costuri aferente și vă răspundem la orice întrebare atât înainte de începerea tratamentului, cât și pe parcurs.
Ne asigurăm de calitatea tratamentelor efectuate pacienților noștri, punem accent pe relația pe care o construim cu aceștia și pe eficiența materialelor folosite astfel încât durabilitatea manoperelor stomatologice efectuate să fie cât mai îndelungată.
În cadrul clinicii AlexaDent folosim tehnologii digitale de ultimă oră ce asigură tratamente non-invazive și conservative în tratamentul cariilor dentare în vederea menținerii structurii dintelui natural pe timp îndelungat.
Necesitarea efectuării unei vizite la medicul stomatolog cel puțin o dată la 6 luni pentru realizarea unei consultații și a unei igienizări profesionale pentru mentinerea unei bune sănătăți orale și prevenirea apariției unor carii nadorite.
Rezultatele tratamentului endodontic pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi starea initială a dintelui, experiența și abilitățile medicului dentist, respectarea protocoalelor de tratament și colaborarea pacientului. Mai jos sunt prezentate câteva statistici relevante privind reușita tratamentului endodontic:
1. Rata de succes general: Studiile arată că rata generală de succes a tratamentului endodontic variază în jurul valorii de 85-97%. Aceasta înseamnă că majoritatea tratamentelor endodontice au rezultate pozitive și permit păstrarea dintelui afectat pe termen lung.
2. Rata de succes în funcție de diagnostic: Rata de succes a tratamentului endodontic poate varia în funcție de diagnosticul initial al dintelui. De exemplu, rădăcinile dentare cu necroză pulpară pot avea o rată de succes mai mică decât cele cu inflamație pulpară reversibilă. Cu toate acestea, chiar și în cazul rădăcinilor cu necroză pulpară, tratamentul endodontic adecvat poate oferi rezultate positive.
3. Rata de succes în funcție de tipul de dinte: Anumite tipuri de dinți pot avea rate diferite de succes în tratamentul endodontic. De exemplu, molarii inferiori și premolarii pot avea o rată de succes mai mare decât molarii superiori, datorită variațiilor anatomice și dificultăților tehnice asociate cu aceștia.
Un tratament endodontic poate face diferența între pierderea și păstrarea unui dinte. Este recunoscut faptul că medicul endodont este numit și “Salvatorul dinților naturali”, deoarece misiunea acestuia este de a salva dintele și de a te ajuta să te bucuri de un zâmbet natural toată viața.