Importanța
Tratamentului Endodontic

Tratament Endodontic Cluj - Tratament cu aparatură modernă
Imagine tratament endodontic, Clinica Stomatologica Dentara AlexaDent, Cluj-Napoca.

Pentru a înțelege de ce este important un tratament endodontic, este necesar să aflăm ce reprezintă, de fapt, acesta. Tratamentul endodontic este o manoperă care implică salvarea dinților, devenind astfel o componentă esențială a stomatologiei moderne. Tratamentul de canal este o procedură specializată și crucială în stomatologie, care vizează păstrarea dintelui afectat de infecții sau leziuni la nivelul pulpei dentare. Această procedură, cunoscută și sub denumirea de “tratament de canal”, implică îndepărtarea pulpei dentare deteriorate sau infectate, curățarea canalului radicular și umplerea acestuia. Deși poate părea intimidant, tratamentul endodontic este esențial pentru menținerea sănătății bucale și implicit a zâmbetului tău.

Procedura tratamentului endodontic

Procedura tratamentului endodontic poate varia în funcție de cazul și complexitatea fiecărui dinte și a afecțiunii sale. Cu toate acestea, în general, tratamentul de canal urmează următoarele etape:

 1. Evaluarea inițială și diagnosticul:
  Medicul dentist va efectua o examinare clinică și radiologică pentru a evalua starea dintelui și a pulpei dentare. Se vor identifica cariile profunde, leziunile pulpare sau alte afecțiuni care necesită tratament endodontic. Diagnosticul corect este esențial pentru un plan de tratament adecvat.
 2. Anestezia: Înainte de a începe tratamentul, medicul dentist va administra anestezie locală pentru a amorți zona dinților afectați și pentru a asigura confortul pacientului pe durata procedurii.
 3. Izolarea dintelui: Dintele afectat va fi izolat cu ajutorul digii dentare pentru a preveni contaminarea cu salivă și a crea un mediu steril în timpul tratamentului.
 4. Accesul și prepararea: Medicul dentist va crea o mică deschidere în coroana dintelui pentru a accesa canalul radicular. Utilizând instrumente speciale, pulpa și țesutul inflamat sau necrotic vor fi îndepărtate din canalul radicular.
 5. Instrumentarea și curățarea canalului radicular: Utilizând instrumente endodontice speciale, canalul radicular va fi curățat și instrumentat pentru a îndepărta complet țesuturile infectate, bacteriile și alte materiale.
 6. Igienizarea și umplerea canalului radicular: După curățare, canalul radicular va fi irigat cu soluții antiseptice pentru a asigura igienizarea completă. Apoi, canalul radicular va fi umplut cu un material de umplutură permanent, cum ar fi gutapercă, pentru a sigila și obstrucționa canalul și a împiedica reinfectarea.
 7. Restaurarea dintelui: După finalizarea tratamentului endodontic, dintelui i se va aplica o obturație sau o coroană dentară pentru a-i restabili forma, funcționalitatea și aspectul estetic. Aceasta poate fi realizată într-o ședință ulterioară sau în aceeași ședință, în funcție de caz.
 8. Monitorizarea și vizitele de control: După tratamentul endodontic, pacientul va fi programat pentru vizite de control pentru a verifica evoluția și vindecarea dintelui tratat. Efectuarea radiografiilor periodice este necesară pentru a monitoriza starea dintelui pe termen lung.
Tratamentul endodontic la microscop

Tratamentul endodontic la microscop, cunoscut și sub numele de endodonție microscopică sau microscopie endodontică, reprezintă o abordare avansată în efectuarea tratamentelor endodontice. Acesta implică utilizarea unui microscop operator specializat pentru a obține o vizualizare și o iluminare mai detaliate a zonei de lucru în timpul procedurii. Iată câteva aspecte cheie ale tratamentului endodontic la microscop:

Imagine tratament endodontic la microscop, Clinica Stomatologica Dentara AlexaDent, Cluj-Napoca.
 1. Amplificarea și vizualizarea detaliată: Microscopul operator permite medicului dentist să observe cu mare precizie detalii ale dintelui și ale canalului radicular. Aceasta oferă o vizualizare mai clară și mai detaliată a anatomiei complexe a dintelui și a canalelor radiculare, inclusiv a structurilor mici, cum ar fi canalele laterale și accesorii care pot fi pierdute în timpul tratamentului convențional
 2. Iluminare precisă: Microscopul endodontic este echipat cu un sistem de iluminare special, care poate fi direcționat exact în zona de lucru. Acest lucru ajută la iluminarea optimă a canalului radicular și la detectarea detaliilor subtile.
 3. Abilități mai precise și mai fine: Utilizarea microscopului endodontic oferă medicului dentist abilitatea de a efectua manevre chirurgicale și tehnici de instrumentare mai precise și mai fine. Acest lucru permite o îndepărtare mai eficientă a țesutului inflamat sau infectat și o curățare mai minuțioasă a canalului radicular.
 4. Diagnostic și identificare mai precisă a anomaliilor: Microscopul endodontic ajută medicul dentist să identifice și să evalueze mai precis anomalii sau complicații în timpul tratamentului endodontic. Acesta poate ajuta la detectarea canalului radicular calcificat, a fracturilor radiculare sau a rețelelor complexe de canale radiculare, asigurând astfel un tratament mai precis și mai predictibil.

Tratamentul endodontic la microscop aduce multiple beneficii, inclusiv o mai mare acuratețe în diagnostic și tratare, un control mai bun al infecțiilor, o reducere a ratei de eșec și o îmbunătățire a prognosticului pe termen lung. Cu toate acestea, este important de menționat că nu toate cazurile necesită utilizarea microscopului endodontic, iar experiența și calificările medicului dentist sunt esențiale pentru obținerea unui tratament de succes.

3. Cauzele apariției cariei dentare

Apariția cariilor dentare este cauzată în principal de neglijarea igienei orale. În cavitatea bucală se regăsesc numeroase bacterii, dintre care o mare parte sunt bacterii care ne protejează sănătatea orală. Cu toate acestea, există însă și bacterii care, în lipsa unei igiene corespunzătoare, se formează sub formă de placă bacteriană care transformă resturile alimentare de pe dinți în acizi, provocând eroziunea si demineralizarea smalțului.

Imagine Cabinet Stomatologic AlexaDent, Cluj-Napoca.

4. Tipuri de carii dentare și complicații ale acestora

Cariile dentare pot apărea pe orice suprafață a unui dinte prezent în cavitatea bucală, ca urmare a demineralizării acide, care se formează de obicei în zone de retenție alimentară. Majoritatea cariilor apar pe suprafețe dificil de igienizat corespunzător, cât și în zone care se fluorizează cu dificultate natural.

Astfel, în funcție de locul în care apare leziunea dintelui, cariile pot fi:

Carii coronare
Acesta este cel mai frecvent tip de carie, întâlnit atât la copii cât și la adulți, localizate pe suprafața ocluzală/ suprafața laterală, vizibilă a dintelui (formate din cauza resturilor alimentare care rămân șanțurile și fosetele suprafeței ocluzale, iar în lipsa unei igiene dentare bune, apar demineralizările și mai apoi leziunile carioase);
Carii interdentare
Sunt cariile localizate intre 2 dinti vecini. (întrucât de cele mai multe ori acest tip de carii nu sunt ușor vizibile, în lipsa unor controale efectuate de medicul stomatolog, apariția cariilor interdentare este observată numai după ce dintele este deja afectat).
Carii radiculare
Acestea sunt leziuni ale cementului dentar localizate la nivelul rădăcinii dinților, frecvent întâlnite la persoanele în vârstă ,ce prezintă retracție gingivală. Acest tip de carie generează durere, întrucât leziunea carioasă evolueaza rapid in profunzimea dintelui.
Carii secundare
Cariile secundare apar sub obturațiile (plombele) și coroanele deja existente, din cauza acumulării de placă bacteriană în zona marginală a lucrării protetice.
Carii de colet
Acestea se formează în aproprierea gingiilor, în zona cuprinsă între coroana dentară și rădăcină.
Imagine Cabinet Stomatologic AlexaDent, Cluj-Napoca.

Cel mai important aspect în prevenirea cariilor dentare și păstrarea sănătății dinților presupune menținerea unei bune igiene orale, prin curățarea dinților de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), utilizarea unei paste de dinți cu fluor (pentru a se spori rezistența smalțului dinților), folosirea aței dentare și a apei de gură (pentru igienizarea suprafețelor dentare mai puțin accesibile).

De asemenea, vizitele regulate la medicul stomatolog, la cel putin fiecare 6 luni, permit identificare timpurie a cariilor dentare și tratarea acestora înainte de a ajunge să afecteze rădăcina dintelui.

Pentru realizarea unei examinari corecte și complete, medicii clinicii AlexaDent va recomanda sa aveti o radiografie dentară, care permite vizualizarea si identificarea timpurie a problemelor dentare, aspecte care nu sunt vizibile la o simpla examinare a cavitatii bucale.

Recomandarea medicilor stomatologi este de a urma un plan de prevenție dentară, ce include profilaxia dentară de două ori pe an și controlul periodic în cabinetul stomatologic o dată la 6 luni.

În cadrul consultului dentar la clinica AlexaDent, medicii noștri vor investiga statusul dvs. dentar și vă vor îndruma cum să procedați pentru a vă îngriji corect cavitatea bucală.

Aceste măsuri permit înlăturarea completă a plăcii bacteriene și a tartrului.

5. Tratamentul cariilor dentare

Cariile dentare se tratează prin îndepărtarea definitivă a zonelor afectate ale dintelui și umplerea defectului cu diverse materiale ex. compozite pentru refacerea coroanei dentare. Astfel, tratamentul cariilor se va realiza în funcție de:

 • Mărimea leziunii;
 • Localizarea acesteia;
 • Defectul estetic;
 • Prezența unei carii secundare.

În cazurile avansate de carii dentare, în care pulpa dentară este afectată, se poate recomanda ca pe acel dinte să se realizeze o procedură de tratament de canal.

In cadrul clinicii AlexaDent utilizam microscopul dentar ce ii va permite medicului endodont să vadă cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, să aprecieze corect extinderea cariei și profunzimea acesteia, astfel incat reabilitarea dentara sa se faca cu cea mai mare precizie si blandete.

Etapele realizării tratamentului se derulează astfel:

1. Aplicarea gelul anestezic și realizarea anesteziei dentare;

2. Aplicarea sistemului de digă (diga dentară este o folie pătrată din latex sau nitril, subțire, pe care medicii clinicii o folosesc pentru a izola locul intervenției (unul sau mai mulți dinți) de cavitatea bucală. Se folosește în endodonție (în tratamentul de canal al dinților), protetică (fixarea fațetelor, coroanelor) și odontoterapie (tratamentul cariilor). Avantajele folosirii sistemului de digă sunt multiple printer care:

 • Locul intervenției rămâne curat și uscat;
 • Vizibilitate crescută a locului intervenției;
 • Reduce nivelul de contaminare cu microorganisme orale din salivă în timpul tratamentului dentar;
 • Protejează mucoasa bucală de instrumentarul ascuțit;
 • Confort si siguranță resimțite de pacienți;
 • Izolează limba și părțile moi adiacente;
 • Scurtează timpul de tratament, medicul poate efectua manoperele mai rapid;
 • Funcția de deglutiție este păstrată;
 • Ameliorează oboseala articulațiilor maxilarului și a mușchilor masticatori.

6. Materialele compozite folosite în tratamentul cariilor

Compozitele moderne folosite în reabilitarea orală sunt biocompatibile cu organismul, sunt alese astfel încât să redea funcționalitatea și culoare dintelui natural. Compozitele folosite în clinica AlexaDent sunt aplicate respectand protocoale sigure de izolare a dintelui preparat ceea ce determina aderență la structura dentara, rezistență mecanică ridicată, stabilitate bună a culorii.

În plus, varietatea paletei de materiale, atât ca și culoare, cât și ca transparență, permite medicului să realizeze pierderea de substanta a dintelui foarte aproape de aspectul său natural.

Medicii clinicii AlexaDent vă vor informa cu privire la alegerea celei mai bune metode de tratament din optiunile de tratament existente, ne asigurăm că vă oferim toate informațiile referitoare la planul de tratament personalizat pentru dvs., costuri aferente și vă răspundem la orice întrebare atât înainte de începerea tratamentului, cât și pe parcurs.

Ne asigurăm de calitatea tratamentelor efectuate pacienților noștri, punem accent pe relația pe care o construim cu aceștia și pe eficiența materialelor folosite astfel încât durabilitatea manoperelor stomatologice efectuate să fie cât mai îndelungată.

În cadrul clinicii AlexaDent folosim tehnologii digitale de ultimă oră ce asigură tratamente non-invazive și conservative în tratamentul cariilor dentare în vederea menținerii structurii dintelui natural pe timp îndelungat.

Necesitarea efectuării unei vizite la medicul stomatolog cel puțin o dată la 6 luni pentru realizarea unei consultații și a unei igienizări profesionale pentru mentinerea unei bune sănătăți orale și prevenirea apariției unor carii nadorite.

Lista de prețuri AlexaDent

Tip obturatie

Obturatie 1 suprafata
246 LEI
Obturatie 2 suprafete
286 LEI
Obturatie 3 suprafete
316 LEI
Obturatie dinti frontali
346 LEI
Obturatie de colet
296 LEI
Obturatie provizorie
146 LEI

Rezultatele tratamentului endodontic

Imagine tratament endodontic, Clinica Stomatologica Dentara AlexaDent, Cluj-Napoca.

Rezultatele tratamentului endodontic pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi starea initială a dintelui, experiența și abilitățile medicului dentist, respectarea protocoalelor de tratament și colaborarea pacientului. Mai jos sunt prezentate câteva statistici relevante privind reușita tratamentului endodontic:

1. Rata de succes general: Studiile arată că rata generală de succes a tratamentului endodontic variază în jurul valorii de 85-97%. Aceasta înseamnă că majoritatea tratamentelor endodontice au rezultate pozitive și permit păstrarea dintelui afectat pe termen lung.

2. Rata de succes în funcție de diagnostic: Rata de succes a tratamentului endodontic poate varia în funcție de diagnosticul initial al dintelui. De exemplu, rădăcinile dentare cu necroză pulpară pot avea o rată de succes mai mică decât cele cu inflamație pulpară reversibilă. Cu toate acestea, chiar și în cazul rădăcinilor cu necroză pulpară, tratamentul endodontic adecvat poate oferi rezultate positive.

3. Rata de succes în funcție de tipul de dinte: Anumite tipuri de dinți pot avea rate diferite de succes în tratamentul endodontic. De exemplu, molarii inferiori și premolarii pot avea o rată de succes mai mare decât molarii superiori, datorită variațiilor anatomice și dificultăților tehnice asociate cu aceștia.

Imagine tratament endodontic, Clinica Stomatologica Dentara AlexaDent, Cluj-Napoca.

Un tratament endodontic poate face diferența între pierderea și păstrarea unui dinte. Este recunoscut faptul că medicul endodont este numit și “Salvatorul dinților naturali”, deoarece misiunea acestuia este de a salva dintele și de a te ajuta să te bucuri de un zâmbet natural toată viața.