Plomba dentară, sau obturația dentară cum este ea denumită științific, acționează ca un înveliș protector ce previne pătrunderea bacteriilor într-o zonă anterior lezată. Caria dentară este o afectare a țesuturilor dure dentare asociată cu demineralizarea și distrugerea treptată a smalțului și a dentinei, urmată de formarea unei cavități în dinte. În absența tratamentului, cu timpul această cavitate se mărește în dimensiuni.

Evoluția cariei

Cariile, debutează cu modificări ale stratului de smalț, manifestate ca o pată cretoasă (proces reversibil). Pe măsură ce cariile avansează, smalțul începe să se deterioreze treptat, procesul se extinde spre interior, de-a lungul joncțiunii smalț-dentină. Dacă nu se face nimic, dentina va începe să se distrugă, procesul carios se va apropia de pulpa dintelui, fibrele nervoase sensibile ale pulpei vor începe să reacționeze cu senzații dureroase la stimuli și va apărea sensibilitatea la dulce și rece.

Metode de tratament pentru caria dentară

Tratamentul cariilor dentare depinde de mărimea leziunii, de localizarea acesteia, de defectul estetic, precum și de o serie de alți factori, cum ar fi: numărul de dinți cariați, stadiul cariilor, prezența unei obturații plasate anterior (cariile secundare), etc. De regulă, tratamentul cariilor constă în îndepărtarea zonelor afectate ale dintelui, urmată de umplerea defectului cu material de obturație.

Aproape nici unul dintre compozitele moderne nu mai prezintă dezavantajele generației anterioare de materiale. Au suficientă aderență la dinte, rezistență mecanică ridicată, stabilitate bună a culorii și abraziune scăzută. În plus, varietatea paletei de materiale, atât ca culoare, cât și ca transparență, permite medicului să recreeze partea lipsă a dintelui foarte aproape de aspectul său natural.

Cât rezistă o plombă/obturație dentară?

După realizarea tratamentului, mulți pacienți își fac griji în legătură cu durata de viață a restaurării dentare. Vestea buna este că obturațiile dentare sunt foarte rezistente și durabile in timp, cu ajutorul controalelor periodice in cabinetul stomatologic, acestea pot fi tinute sub observație. Astfel, medicul dentist te va sfatui sa le inlocuiesti atunci cand va fi necesar.

Durata de viață a obturațiilor (plombelor) depinde foarte mult și de modul in care sunt întretinute. Astfel, igiena orală joacă un rol esențial. O igienă orală precară poate duce la apariția fisurilor în materialul obturațiilor, mai mult, caria dentară se poate dezvolta în jurul acesteia, punând în pericol întregul dinte. Caria ajunsă la pulpa dentară (la nerv) duce la descompunerea acesteia. Singura solutie de tratament fiind tratamentul endodontic de canal. În cazurile grave, in care se asteapta o perioada indelungata, se poate ajunge chiar la pierderea dintelui, avand ca solutie de inlocuire puntea dentara sau implantul dentar.

În ceea ce privește durabilitatea unei plombe este de mentionat că orice obturație (plombă) este supusă stresului in cavitatea bucală. În funcție de obiceiurile alimentare ale pacientului (mancare dură, lipicioasă), băuturi foarte reci sau foarte calde, parafuncții precum bruxism (scrâșnirea dinților), durata de viață a plombelor poate scadea.

Ai nevoie de tratament de carii dentare? Vezi serviciul de urgente stomatologie

Când sa efectuez vizita la medicul dentist?

Vizita la medicul stomatolog o dată la 6 luni pentru o consultatie si pentru o igienizare profesionala are ca beneficii mentinerea unei bune sănătăți orale. precum și alocarea unor costuri reduse alocate tratamentelor stomatologice.

În clinica stomatologică AlexaDent, ne asigurăm de calitatea tratamentelor efectuate pacienților nostri. Punem accent pe relația pe care o construim cu acestia si pe eficiența materialelor folosite astfel încât durabilitatea manoperelor stomatologice efectuate să fie cât mai îndelungata.