Lucruri pe care trebuie să le știi despre
Caria Dentară

Tratament Carii Dentare Cluj - Tratament cu aparatură modernă

Caria dentară este cea mai comună afecțiune dentară, întâlnită la persoanele de toate categoriile de vârstă. Deși tratarea cariilor într-un stadiu incipient reprezintă o procedură simplă, de cele mai multe ori pacienții solicită sprijinul medicului stomatolog numai atunci când afecțiunea provoacă dureri intense.

Cariile dentare pot evolua în timp, distrugând smalțul dintelui, ajung la pulpa dentară, avansează către nervul dentar, iar în cazuri mai complexe pot duce chiar și la pierderea dintelui afectat. Netratarea acestei afecțiuni poate avea efecte negative asupra sănătății generale și a calității vieții.

În prezentul articol vei afla ce este caria dentară, simptomele și cauzele apariției ei, măsuri de profilaxie și care sunt tipurile de tratament.

 1. Ce sunt cariile dentare?
 2. Semne și simptome ale apariției cariei dentare
 3. Cauzele apariției cariei dentare
 4. Tipuri de carii dentare și complicații ale acestora
 5. Prevenirea cariilor dentare
 6. Tratamentul cariilor dentare
 7. Compozitele dentare folosite in tratamentul cariilor

1. Ce sunt cariile dentare?

În cavitatea bucală se regăsesc numeroase tipuri de bacterii, majoritatea fiind bacterii bune, care ne protejează sănătatea orală. Totuși, unele dintre acestea se regasesc in placa bacteriană, astfel transformă resturile alimentare rămase pe dinți în acizi, care cauzează demineralizarea și distrugerea țesuturilor dure dentare (smalt, dentină și cement).

2. Semne și simptome ale apariției cariei dentare

Semnele și simptomele cariilor dentare variază de la un pacient la altul, fiind influențate de multiplii factori, precum starea de sănătate a persoanei, localizarea cariei dentare și stadiul de evoluție a acesteia. În general, cariile apar fără a cauza un disconfort imediat pacientului, astfel încât, de cele mai multe ori pacienții se prezintă în clinicile stomatologice abia atunci când cariile sunt într-o stare avansată, când încep să producă durere intensă.

Semnele incipiente apariției cariei dentare sunt reprezentate de pete albicioase pe suprafața dintelui (indicând o zonă de demineralizare a smalțului) ce determină în general o ușoară sensibilitate locală, de cele mai multe ori, trecută cu vederea.

În următoarea etapă a formării cariei dentare, zona albicioasă de pe suprafața dintelui capătă o culoare maro – neagră, etapă în care deja pot apărea cavități carioase pe suprafața dintelui. Procesul în această fază este unul ireversibil, întrucât structura acestuia nu mai poate fi regenerată.

Imagine Cabinet Stomatologic AlexaDent, Cluj-Napoca.

Pe măsură ce caria evoluează, smalțul începe să se deterioreze treptat, procesul se extinde spre interior, iar dentina va începe să se distrugă, moment din care încep să se simtă și efectele produse de caria dentară – durere, miros neplăcut, gust neplăcut, aspect neplăcut.

3. Cauzele apariției cariei dentare

Apariția cariilor dentare este cauzată în principal de neglijarea igienei orale. În cavitatea bucală se regăsesc numeroase bacterii, dintre care o mare parte sunt bacterii care ne protejează sănătatea orală. Cu toate acestea, există însă și bacterii care, în lipsa unei igiene corespunzătoare, se formează sub formă de placă bacteriană care transformă resturile alimentare de pe dinți în acizi, provocând eroziunea si demineralizarea smalțului.

Imagine Cabinet Stomatologic AlexaDent, Cluj-Napoca.

4. Tipuri de carii dentare și complicații ale acestora

Cariile dentare pot apărea pe orice suprafață a unui dinte prezent în cavitatea bucală, ca urmare a demineralizării acide, care se formează de obicei în zone de retenție alimentară. Majoritatea cariilor apar pe suprafețe dificil de igienizat corespunzător, cât și în zone care se fluorizează cu dificultate natural.

Astfel, în funcție de locul în care apare leziunea dintelui, cariile pot fi:

Carii coronare
Acesta este cel mai frecvent tip de carie, întâlnit atât la copii cât și la adulți, localizate pe suprafața ocluzală/ suprafața laterală, vizibilă a dintelui (formate din cauza resturilor alimentare care rămân șanțurile și fosetele suprafeței ocluzale, iar în lipsa unei igiene dentare bune, apar demineralizările și mai apoi leziunile carioase);
Carii interdentare
Sunt cariile localizate intre 2 dinti vecini. (întrucât de cele mai multe ori acest tip de carii nu sunt ușor vizibile, în lipsa unor controale efectuate de medicul stomatolog, apariția cariilor interdentare este observată numai după ce dintele este deja afectat).
Carii radiculare
Acestea sunt leziuni ale cementului dentar localizate la nivelul rădăcinii dinților, frecvent întâlnite la persoanele în vârstă ,ce prezintă retracție gingivală. Acest tip de carie generează durere, întrucât leziunea carioasă evolueaza rapid in profunzimea dintelui.
Carii secundare
Cariile secundare apar sub obturațiile (plombele) și coroanele deja existente, din cauza acumulării de placă bacteriană în zona marginală a lucrării protetice.
Carii de colet
Acestea se formează în aproprierea gingiilor, în zona cuprinsă între coroana dentară și rădăcină.
Imagine Cabinet Stomatologic AlexaDent, Cluj-Napoca.

Cel mai important aspect în prevenirea cariilor dentare și păstrarea sănătății dinților presupune menținerea unei bune igiene orale, prin curățarea dinților de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), utilizarea unei paste de dinți cu fluor (pentru a se spori rezistența smalțului dinților), folosirea aței dentare și a apei de gură (pentru igienizarea suprafețelor dentare mai puțin accesibile).

De asemenea, vizitele regulate la medicul stomatolog, la cel putin fiecare 6 luni, permit identificare timpurie a cariilor dentare și tratarea acestora înainte de a ajunge să afecteze rădăcina dintelui.

Pentru realizarea unei examinari corecte și complete, medicii clinicii AlexaDent va recomanda sa aveti o radiografie dentară, care permite vizualizarea si identificarea timpurie a problemelor dentare, aspecte care nu sunt vizibile la o simpla examinare a cavitatii bucale.

Recomandarea medicilor stomatologi este de a urma un plan de prevenție dentară, ce include profilaxia dentară de două ori pe an și controlul periodic în cabinetul stomatologic o dată la 6 luni.

În cadrul consultului dentar la clinica AlexaDent, medicii noștri vor investiga statusul dvs. dentar și vă vor îndruma cum să procedați pentru a vă îngriji corect cavitatea bucală.

Aceste măsuri permit înlăturarea completă a plăcii bacteriene și a tartrului.

5. Tratamentul cariilor dentare

Cariile dentare se tratează prin îndepărtarea definitivă a zonelor afectate ale dintelui și umplerea defectului cu diverse materiale ex. compozite pentru refacerea coroanei dentare. Astfel, tratamentul cariilor se va realiza în funcție de:

 • Mărimea leziunii;
 • Localizarea acesteia;
 • Defectul estetic;
 • Prezența unei carii secundare.

În cazurile avansate de carii dentare, în care pulpa dentară este afectată, se poate recomanda ca pe acel dinte să se realizeze o procedură de tratament de canal.

In cadrul clinicii AlexaDent utilizam microscopul dentar ce ii va permite medicului endodont să vadă cu foarte mare precizie suprafața afectată de carie, să aprecieze corect extinderea cariei și profunzimea acesteia, astfel incat reabilitarea dentara sa se faca cu cea mai mare precizie si blandete.

Etapele realizării tratamentului se derulează astfel:

1. Aplicarea gelul anestezic și realizarea anesteziei dentare;

2. Aplicarea sistemului de digă (diga dentară este o folie pătrată din latex sau nitril, subțire, pe care medicii clinicii o folosesc pentru a izola locul intervenției (unul sau mai mulți dinți) de cavitatea bucală. Se folosește în endodonție (în tratamentul de canal al dinților), protetică (fixarea fațetelor, coroanelor) și odontoterapie (tratamentul cariilor). Avantajele folosirii sistemului de digă sunt multiple printer care:

 • Locul intervenției rămâne curat și uscat;
 • Vizibilitate crescută a locului intervenției;
 • Reduce nivelul de contaminare cu microorganisme orale din salivă în timpul tratamentului dentar;
 • Protejează mucoasa bucală de instrumentarul ascuțit;
 • Confort si siguranță resimțite de pacienți;
 • Izolează limba și părțile moi adiacente;
 • Scurtează timpul de tratament, medicul poate efectua manoperele mai rapid;
 • Funcția de deglutiție este păstrată;
 • Ameliorează oboseala articulațiilor maxilarului și a mușchilor masticatori.

6. Materialele compozite folosite în tratamentul cariilor

Compozitele moderne folosite în reabilitarea orală sunt biocompatibile cu organismul, sunt alese astfel încât să redea funcționalitatea și culoare dintelui natural. Compozitele folosite în clinica AlexaDent sunt aplicate respectand protocoale sigure de izolare a dintelui preparat ceea ce determina aderență la structura dentara, rezistență mecanică ridicată, stabilitate bună a culorii.

În plus, varietatea paletei de materiale, atât ca și culoare, cât și ca transparență, permite medicului să realizeze pierderea de substanta a dintelui foarte aproape de aspectul său natural.

Medicii clinicii AlexaDent vă vor informa cu privire la alegerea celei mai bune metode de tratament din optiunile de tratament existente, ne asigurăm că vă oferim toate informațiile referitoare la planul de tratament personalizat pentru dvs., costuri aferente și vă răspundem la orice întrebare atât înainte de începerea tratamentului, cât și pe parcurs.

Ne asigurăm de calitatea tratamentelor efectuate pacienților noștri, punem accent pe relația pe care o construim cu aceștia și pe eficiența materialelor folosite astfel încât durabilitatea manoperelor stomatologice efectuate să fie cât mai îndelungată.

În cadrul clinicii AlexaDent folosim tehnologii digitale de ultimă oră ce asigură tratamente non-invazive și conservative în tratamentul cariilor dentare în vederea menținerii structurii dintelui natural pe timp îndelungat.

Necesitarea efectuării unei vizite la medicul stomatolog cel puțin o dată la 6 luni pentru realizarea unei consultații și a unei igienizări profesionale pentru mentinerea unei bune sănătăți orale și prevenirea apariției unor carii nadorite.