Tratament de canal dentar (tratament endodontic)
Tratamentul endodontic (cunoscut și sub numele de „tratament de canal”) este procedura prin care medicul stomatolog tratează afecțiunile pulpei dentare. Acesta se efectuează atunci când pulpa dintelui (nervul) ajunge să se infecteze (de cele mai multe ori această infectare este dureroasă). Tratamentul este unul complex, individualizat și adaptat fiecarui caz în parte.

Câte ședințe sunt necesare pentru tratamentul de canal?
Traramentul se poate realiza în una – două ședințe în cazuri favorabile, sau în mai multe ședințe (3 – 4) atunci când dintele este puternic afectat. Numărul de ședințe depinde de gradul de deteriorare al dintelui, dar și de răspunsul organismului la procedurile efectuate.
Etapele tratamentului endodontic:
- Se îndepărtează pulpa dentară din camera pulpară și de pe canalele radiculare.
- Curațarea și dezinfectarea se efectuează cu ajutorul unor instrumente rotative specifice, alături de mai multe soluții de irigare.
- Etapa finală a tratamentului endodontic este obturația de canal. Mai exact, se sigilează canalele radiculare cu materiale specifice care înlocuiesc pulpa dentară.

Cât de dureros este tratamentul de canal?
Mulți pacienți consideră tratamentul de canal fiind unul extrem de dureros, însă datorită noilor tehnici și tehnologii utilizate în stomatologie tratamentul endodontic este o intervenție stomatologică lipsită de durere, care se realizează cu ajutorul unei anestezii locale, astfel pacienții nu simt niciun fel de disconfort în timpul tratamentului.
Imediat după realizarea unui tratament endodontic este posibil să apară o sensibilitate la presiune pe dintele respectiv, care poate persista timp de câteva zile. Se recomandă administrarea unui antiinflamator (Nurofen, Paracetamol).
Scopul final al tratamentului endodontic este menținerea funcționalității dintelui. Dacă se respectă o igienă dentară corectă, dinţii ce au suferit o intervenţie endodontică pot avea o viaţă la fel de lungă ca și ceilalţi dinţi.
Înainte și după tratament
